løvetann

Her er det: løvetann, som jeg familien, som alle Pugliese, vi kaller cicoria, selv om den ekte cikoria faktisk er en annen plante.
Taraxacum officinale L. er en flerårig urteaktig plante med trykkrot.
En veldig gammel alliert menneskehet, det er relatert til tradisjoner og legender i mye av Europa.
Blomstene av den vanlige løvetann, som den tilpasser seg den daglige soloppgangen, på grunn av sin farge og form, ble ansett av grekerne for å være inkarnasjonen av Helios. Siden det sekstende århundre ble det holdt som en magisk talisman. Å blåse på de modne fruktene som fulgte med papp, fra brillene spredt til vinden, ble doble augury trukket. Kallenavnet “løvetann” skyldes de dypt serrated blader, derav dukke-løven i Frankrike, som har blitt nysgjerrige løvetann i Storbritannia. Jeg Gaelic, Irish and Scots, er løvetann kjent som Bearnán Bride, “innrykket av Brigid”, som den var knyttet til fordi den var den første vill blomst som blomstrer i feltene umiddelbart etter gudens fest (2. februar).
Skottland fremdeles i dag er det sagt at latexen skiller løvenes lam, de første lam, akkurat som gudinnen Brigid beskytter flokken. I de nordiske landene kalles løven også klokken, fordi papirene stemmer overens med tiden, og det brukes til å leke med frøene for å lære å lese kvadranten. Jeg har noen dales i Storbritannia, det er mros rosfrø som blir bedt om å forutsi hvor mange år du er fast bestemt på å ta en kone eller ektemann.
Anlegget brukes i sin helhet. Avhengig av sesongen blir bladene høstet når de er mindre bitre, så sårene skyter, deretter knoppene i midten av basalrosettet, etter blomstene og til slutt røttene. Sammen med stornesle er det det mest kjente villgresset, og er derfor symbolet på spiselig vilt, også takket være at samlingen ikke gir spesielle vanskeligheter (fra hverandre kanskje roter). Den finnes i alle ubebodde enger, blant vingårdene, langs stiene, fra sletten til alpina; For å være så utbredt, er kallenavnene i det populære området bortkastet og varierer også innen noen få kilometer: capo di frate (“hodet til friar”), capo di monaco (“munkens hov”), castracani (“den som kastrer hunden”), dente di cane (“dogtann”), dente di leone (“løvetann”), grugno di porco (“svinekjøtt”), ingrassaporci (“den som fiser svin“), insalata matta (“gal salat”), pisciacane (“den som gjør en hund piss”), piscialetto (“den som gjør deg piss i sengen din”), radicchio matto (“gal sikori”), soffione (“den du blåser på”), stella gialla (“gul stjerne”) og mange andre, i tillegg til den allered nevnte overlappingen med cicoria (“sikori”).

cicoriette azzise

Hvis det er sant at ingenting blir kastet bort fra løvetann, er det sant for bladene den delen som finner flere applikasjoner på kjøkkenet. De kan høstes hele året, med preferanse for de første toppene etter vinterfrosten, da – nesten naturen har et perfekt prosjekt for oss – pleide å rense leveren til sommer.
De kan spise rå, legge til salater, eller lage mat, jeg spiser eller som ingredienser til fyllinger.
Maskros er også mye brukt i urte medisin: den er rik på beta karoten, vitamin C, kalsium og jern, samt inulin. For diabetikere er det tilrådelig å spise råstammer om våren. Den bitre smaken, jeg er ikke komfortabel, er faktisk sunn, noe som indikerer fordøyelseshjelp og en leveren tonic. Og når du renser leveren, vet du det fordeler hele organismen.

Løvetann er en del av en familie av allestedsnærværende planter i typiske retter av den “ville” tradisjonen, eller den såkalte cicoriette (“lille sikori”), som i Puglia består av tjuefire arter

 1. Taraxacum officinale L.: løvetann;
 2. Sonchus oleraceus L.: glatt haredylle;
 3. Sonchus asper (L.) Hill.: sur haredylle;
 4. Sonchus tenerrimus L.: pisciacane, mør haredylle;
 5. Helminthotheca echioides (L.) Holub eller Picris echioides (L.) Holub: tornbeiskeblom/tornbitterblom;
 6. Picris hieracioides L.: lattaiola, alminnelig tornbitterblom;
 7. Urospermum dalechampii (L.) Schmidt: “boccione maggiore” på italiensk;
 8. Urospermum picroides (L.) Schmidt: “boccione minore” på italiensk;
 9. Reichardia picroides (L.) Roth: caccialepre;
 10. Cichorium intybus L.: sikori;
 11. Hypochaeris radicata L.: costolina på italiensk;
 12. Leontodon tuberosus L.: leòntodo på italiensk;
 13. Leontodon cichoraeus (Ten.) Sanguin.: “dente di leone meridionale” på italiensk; sør-løvetann;
 14. Leontodon hispidus L.: “dente di leone comune” på italiensk; alminnelig løvetann;
 15. Hedypnois rhagadioloides (L.) Willd.: radicchio “pallottolino”på italiensk, erva toci i Avetrana og Manduria i Salento; rund-formet sikori;
 16. Hedypnois cretica (L.) Willd.: “radicchio tubuloso” på italiensk; rør-formede sikori;
 17. Crepis rubra L.: “radicchiella rosea”på italiensk; liten rose sikori;
 18. Hyoseris radiata L.: “ioseride” eller “radicchio selvatico” eller “trinciatella”; vill sikori;
 19. Crepis biennis L.: “radicchiella dei prati”på italiensk; eng sikori;
 20. Crepis capillaris L.: “radicchiella capillare”på italiensk; kapillær sikori;
 21. Crepis setosa Haller: “radicchiella cotonosa” på italiensk; bomulls sikori;
 22. Crepis zacintha (L.) Babc.: “radicchiella verrucaria” på italiensk; vorte sikori.

 

Å bryte ut stammen av alle varianter kommer ut en melaktig juice som er analog med den av gummi som i predisponerte personer og barn med delikat hud kan forårsake hudirritasjon.
I Puglia kalles cicoriette også ierv amar, “bittere urter”, selv om de i virkeligheten i sammensetningen av sistnevnte blir del ikke bare radicchielle (“liten radicchio”) og sikori, men også andre vilt, som valmue, gnet (bladbete) borage, farinello (meldestokk), kløveren, portulacaen.
De apuliske cicurar, cicoriette plukkerne, som bodde ved å tilby eller selge, hus efter hus, ierv amar, var en gang kjente figurer i landene. I dag for å minne deg om er det bare noen få “barnerymer”:

Aquann iiev illan

scii cujenn cicorj e s’vun

mo ca t’ sì fatt la scicch’ d lan’

vé chiamat’ signur, madam

“Når du var fattig
du var samle sikori og radicchio
nå at du har en ulljakke
du vil bli kalt dame, madame”.

På kjøkkenet er alt cicoriette ekstremt allsidig og hver del er spiselig.
Knapper – knoppblomster – kan tilberedes eller brukes som kapers; den salte og bitre saften kan brukes til avgiftning og slanking. røttene, stekt og malt, er perfekte som en erstatning for kaffe.
Fra en håndfull røtter, legg til å suge i vin i åtte dager, får du fordøyelses- og vanndrivende drikk.
Når høstet, skal cicoriette rengjøres på plass fra jord og andre rester og berøvet de skadede blader. Skyll godt under rennende vann, de er klare til å bli kokt. Du kan koke og krydre med salt og pepper, sitronsaft og eddik. Den vanligste oppskriften, ikke bare i Puglia, er tilberedt i en panne med ekstra jomfruoliven og en knust hvitløksklove; ja, like før du slår av brannen og legger til litt vann om nødvendig.

Min bestemor pleide å lage cicoriette med vill hvitløk og ekstravirgin olivenolje og et friskt egg (fra nabobolderen Adelina, som solgte oss egg, rå melk og andre spesialiteter) og en eller to spiseskjeer revet Parmesanost, men mesteparten av tiden krydret cacioricotta, som derfor tillot ikke å måtte salt. Resultatet var en slags omelett som, servert veldig varmt, ble også spist av de som skremte bitterheten, fortynnet med egg og ost. Da tarassaco og cicoria var i større mengde enn s’von og piscialucertola (søtere sikori), var det ingen måte å få barna til å spise cicoriette, ikke engang azzise (dette er det dialektiske navnet til den forrige oppskriften, betyr “sitte”), og så voksen serveres om morgenen, snakk venstre omelett, å bli bitt i to halv skiver ristet brød.

Buon appetito!

jeg ved 3 år gammel samle cicoriette med bestefaren min

Leave a Comment